Briam of Tourlou

12 aug 2018 | recepten

Ingrediënten:

• 4-5 middelgrote aubergines

• 3 courgetten

• 2-3 aardappelen matig groot

• 5-6 paprika’s (van elke soort of mix)

• 2 grote of 3 middelgrote uien

• geraspte tomaten ongeveer 400 ml en zelfs 1-2 hele tomaten

• 5-6 teentjes knoflook

• Peterselie (ongeveer een beker fijn gehakt)

• zout, peper

• ¾ kopjes als 1 kopje extra virgin olijfolie

• ½ kopje wijn (optioneel)

Aan de slag:

Was de aubergines en courgettes en snij ze in stukken (schijfjes met een dikte van ongeveer twee vingers). Maak de paprika’s schoon en snijd ze. Als het puntpaprika’s zijn, is het genoeg om ze in twee lange stukjes te snijden.

Zout licht. We maken ook aardappelen en uien schoon. We voorverwarmen de oven op 200 graden totdat we onze ovenschaal (tapsi) hebben klaargemaakt. In een kom, hak de ui in blokjes gesneden, voeg de geraspte tomaat, peterselie, knoflook, een beetje zout, peper en de helft van de olijfolie (en eventueel de wijn).

Meng met je hand de groenten om de geuren van de groenten dicht bij elkaar te brengen. Leg vervolgens de groenten in een ovenschaal- tapsi (probeer ze niet te spapelen) en daaroverheen doen we de aardappelen in plakjes en hele tomaten die in acht stukken gesneden zijn.

Giet de saus en de resterende olijfolie over de groenten en de aardappelen. Meng alles goed door. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze in de oven.

Een uur later verwijderen we de folie en kijken als ze wat water extra nodig hebben. Indien nodig voeg wat water toe. Laat alles nog voor 50 -60 minuten langer in de oven tot de groenten gaar zijn.

Serveer warm of bij kamertemperatuur, begeleiden met kaas of andere zachte kaas of met yoghurt.

Tips:

• Als we de lichte bitterheid van de aubergine niet wensen, dan laat de aubergine ongeveer een half uur in licht gezouten water liggen.

• Het is ook mogelijk om aan de reeds genoemde groenten ook sperziebonen aan toe te voegen. Ook voor sperziebonen geldt wassen en in stukken snijden (halveren is meestal voldoende).

• De briam wordt zowel in de pan als in de oven gekookt, met in elk geval voor- en nadelen. In de pan is het grote voordeel de bereidingssnelheid, maar het risico dat de groenten smelten is waarschijnlijk hoger. In de oven vertraagt ​​ons voedselbereidstijd, maar de groenten blijven intact en worden lekkerder.

Aanbiedingen bij dit gerecht

(geldig tot 31 augustus 2018)