van de Griekse kerstredactie

December is de Feestmaand, en dat geldt ook in Griekenland. De Grieken vieren kerst op hun eigen manier. Traditioneel schrijft hun orthodoxe geloof 40 dagen vastentijd voor en pas op de eerste kerstdag eten ze weer vlees. Op 25 december valt ook de naamdag van Manolis en Christos, heel gebruikelijke namen in dit land. Manolis komt van Emanuel, een van de namen van Jezus Christus. En dan gaat het verder met Stefanos op 26 december. De Grieken vieren namelijk niet alleen kerst, maar ook de naamdagen van vele heiligen. Zo is er elke dag wel een aanleiding voor een feest!

Kerstboom of Kerstschip?

De kerstboom is pas ongeveer honderd jaar geleden naar Griekenland gekomen, met Koning Otto. Maar als volk van zeemannen hebben ze altijd al schepen versierd met lichtjes. Een gebruik dat de laatste jaren weer heel modern is geworden!

De Vasilópita

vasilopitaTijdens Oud en Nieuw wordt veel kaart gespeeld, families zitten voor de gezelligheid samen om op het nieuwe jaar te wachten. De eerste dag van het nieuwe jaar is er weer een naamdag, Agios Vasilios, en in ieder huis wordt de Vasilopita “gesneden” , dat betekent dat een traditioneel gebakken cake, waarin een munt is verstopt, onder alle familieliden en bezoekers verdeeld wordt. Wie het muntje vindt heeft geluk voor het hele jaar. Deze traditie is gebaseerd op een oud verhaal over de heilige Vasilios, een aartsbisschop  uit Caesarea in Kappadokia. Wilt u deze cake zelf eens bakken? Kijk dan op De Griekse Gids voor een recept.

Ton Fotón

Op 6 januari is het laatste van de belangrijke feesten, ton foton, het feest van het licht of Epifani genoemd. Overal in het land wordt het water gezegend door de priester. Hij gooit een kruis in de zee, in een meer of in een rivier, als symbool van de doop van Jezus. Doorgaans jonge mannen duiken vervolgens in het koude water om het kruis naar boven te halen. Wie het opduikt heeft het hele jaar geluk en wordt door de hele gemeente geëerd.

De Kálanda

Een leuke traditie is ook de Kalanda. kinderen zingen op 24 december, 31 december en 5 januari speciale liederen en gaan ermee van huis naar huis. Ze krijgen een koekje of een muntje voor hun opvoering. Druk op het YouTube-filmpje hiernaast om ervan mee te genieten!

Griekse druivenrassen

Alles over de Griekse druiven waar onze heerlijke wijnen van worden gemaakt

Uw Griekse online Allerhande

Traditoneel Grieks kerstgebak bij De Griekse Winkel

Kourabiédes – een recept

De naam Kourabiedes/κουραμπιέδες (enkelvoud: kourabies/κουραμπιές) komt van het Turkse woord kurabiye, dat betekent “knapperige zoetigheid”. De oudste vermelding in het Grieks vinden we in een kort verhaal uit 1893. Het is een soort shortbread, overdadig overdekt met poedersuiker, dat rond de kerstdagen overal in Griekenland wordt gegeten. Natuurlijk heeft elke huisvrouw haar eigen recept, en wij presenteren U één van de vele. Vindt U het toch teveel werk, dan kunt U ze nog bij ons bestellen!

Ingredienten voor plm 18 stuks

250 g boter op kamertemperatuur
70 g poedersuiker
1½ tl vanille-extract
65 g amandelen
265 g gezeefde bloem

200 g poedersuiker voor het bedekken

verdere benodigdheden: (bij voorkeur) staande mixer of handmixer, hakmolen of kleine keukenmachine, plasticfolie, ijslepel, bakpapier.

Bereiding

Sla de boter met de 70 g poedersuiker tot een schuim, net zolang totdat het op slagroom begint te lijken. Met de staande mixer duurt dat zo’n 12 minuten, met de handmixer wat langer. Voeg de vanille toe en mix het nog even door.

Rooster de amandelen in een koekenpan, zodat ze beginnen te ruiken. Laat ze echter niet verbranden! Laat ze afkoelen en maal ze fijn.

Voeg de gemalen amandelen en het meel langzaam toe aan de botermassa en meng kort, zodat een licht plakkend deeg onstaat. Laat het verpakt in plasticfolie een half uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden, bekleed Uw bakblik met een passend vel bakpapier.

Vorm met behulp van de ijslepel, of met Uw handen, balletjes van plm 5 cm en leg ze op het bakpapier, zo’n 3 cm uit elkaar. Druk elk balletje nog even aan de bovenkant in. Bak ze 17-20 minuten tot ze een gouden kleur hebben en laat ze op een rooster afkoelen.

Bedek ze ruim met poedersuiker en smullen maar!

Gele spliterwten, wat moet ik daar nou weer mee?

Spliterwten kent u waarschijnlijk in het groen, voor de Hollandse snert. In Griekenland zijn ze geel, en maken wij er een heerlijke Fava met Venkel van. Onderstaand recept komt van de website van 3alfa, het merk dat al jaren een begrip is voor elke Griekse huisvrouw. Wellicht heeft u ze wel eens bij de Oosterse winkel of bij de Toko zien liggen, maar die zijn niet van dezelfde kwaliteit. Griekse Gele Spliterwten zijn fijner en smakelijker, en pureren uit zichzelf.

Kook de 3alfa gele spliterwten in 1 liter water. Als het water begint te borrelen, schept u het schuim weg en voegt u 3 takjes venkel toe, wat zeezout en een hele ui (deze valt vanzelf uit elkaar). Wacht tot de massa een puree begint te worden en roer af en toe met een houten lepel, om vastplakken te voorkomen. Gebruik beslist geen keukenmachine of staafmixer, zoals in het populaire recept van Trouw.nl, tenzij u het aan uw zes weken oude zuigeling wilt voeren! Serveer in een schaal met de tweede (fijn gehakte) ui, heel veel olijfolie, de rest van de venkel en de gehakte dille, eventueel met een paar olijven. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

Drinken erbij? probeer de grappa van Lazaridis!

dakoRecept zonder koken: biologische dako

Wie op Kreta is geweest, heeft het vast al eens gegeten: de Kretenzische Dako. Andere namen zijn Ladouristo (oliebrood) of in de buurt van Rethymnon Koukouvaia (de uil). Meestal van gerst of tarwe, een soort beschuit, eerst gebakken en daarna op lage temperatuur in de oven gedroogd. Afhankelijk van de hardheid van de dakos moeten ze eerst even onder koud water, laat ze niet te zacht worden!

De (bijna) biologische versie:

  • Leg de biologische dakos op een bord en sprenkel er een beetje biologische olijfolie over.
  • Rasp een heel rijpe biologische tomaat en verdeel de rasp met het sap over de dakos.
  • Bestrooi met zout, en naar smaak een beetje peper.
  • Gekruimelde feta over de dako verdelen en met gedroogde biologische oregano bestrooien.
  • Soms worden kappertjes of kleine olijven toegevoegd, of wordt balsamico gebruikt om de tomaten meer smaak te geven.

Een heerlijk zomers bijgerecht of als het heel heet is ook als hoofdgerecht of als lunch.

Griekse koffie: hoe maakt u het?

griekse-koffieEr schijnt in Griekenland een wet te zijn, die alle kafeníons verplicht de  Ellinikós Kafés, oftewel de Griekse Koffie te serveren. En terecht, want het is de meest gezonde koffie die men kan drinken. Het caffeïnegehalte is lager dan dat van filterkoffie en het bevat belangrijke anti-oxidanten. Een recent onderzoek heeft uitgewezen, dat de Griekse koffie goed is voor hart en bloedvaten en naast het drinken van een goed glas wijn,  één van de geheimen is van het bereiken van de significant hogere leeftijd van de Grieken. Het bereiden en het nuttigen van dit heerlijke en verantwoorde bakje troost vraagt wat geduld en toewijding, maar is zeker niet moeilijk.

hoeveel koffie en suiker?

Naar verluidt bestaan er meer dan 40 manieren om de Griekse koffie te bereiden, maar de belangrijkste zijn deze:

  • Skétos (puur): twee koffielepels koffie, geen suiker
  • Métrios (medium): twee koffielepels koffie, één koffielepel suiker
  • Glykós (zoet): twee koffielepels koffie, twee koffielepels suiker
  • Varís (sterk): drie koffielepels koffie, één koffielepel suiker
  • Varíglykos (sterk én zoet): drie koffielepels koffie, drie koffielepels suiker
  • Elafrís (light): één koffielepel koffie, één koffielepel suiker
  • Ne Ke Óchi (ja en nee): één koffielepel koffie, 1/2 koffielepel suiker

(n.b. afgestreken koffielepels komen in Griekenland niet voor)

wat hebben we nodig?

  • Griekse koffie, zoals onze Loumidis of Bravo
  • een Briki, dit is een klein smal steelpannetje
  • een hittebron, bij voorkeur een gasvlam
  • suiker naar smaak (zie hierboven)

aanwijzingen

  1. Meet één kopje water af in de Briki en zet het op het vuur.
  2. Voeg, als het water iets is opgewarmd, de benodigde hoeveelheid koffie en suiker toe en roer het even door.
  3. Zet de vlam op het allerlaagst, en blijf kijken. Loop er niet bij weg!
  4. Na een minuut of vijf begint de koffie te koken en te schuimen. Neem de Briki van het vuur en laat de koffie weer terugzakken. Nu kan de Briki één of twee keer weer op het vuur geplaatst worden, om de karakteristieke kaimaki, de schuimlaag, te vormen. Belangrijk is, dat de koffie niet overkookt, maar zeker ook niet te kort kookt.
  5. Giet de koffie met het schuim in het koffiekopje.
  6. Serveer met een glas koud water en geniet!

10% korting voor een review!

Heeft u een product bij ons gekocht en wilt u uw mening erover kwijt? Als geregistreerde klant heeft u de mogelijkheid onder elk door u gekocht product een review te schrijven. Elk geplaatst bericht belonen wij met een kortingscode, goed voor 10% korting op een product naar keuze. Nieuwste review: PDO Kalamata Olijven 260 gr

Nieuw in de Griekse Winkel: Griekse Literatuur! En gelukkig voor onze Nederlandse klanten, allemaal vertaald in het Nederlands.

Bijdragen en uploads van lezers

Wij stellen uw feedback zeer op prijs. Zo kunt u onder elk product uit ons assortiment in een review uw mening achterlaten, waar wij en onze klanten weer ons voordeel mee kunnen doen. In het “lezersblog” hieronder kunt u nog meer: u kunt een kort verhaal, een recept of een aanbeveling schrijven en dit zelfs aanvullen met uw eigen foto’s.

Uw bijdrage wordt beloond!

Indien uw bericht wordt geplaatst, ontvangt u een persoonlijke kortingsbon, goed voor 20% korting op een product naar keuze (uitgezonderd boeken en aanbiedingen).

[user-submitted-posts]


Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Kleine flesjes om eens te proberen, of als origineel cadeautje

Voor de prijs hoeft u het niet te laten: voeg één of meer van onderstaande flesjes toe aan uw bestelling en u heeft altijd iets leuks, echt Grieks in huis om uw goede vrienden (of uzelf) mee te verrassen. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen!