Griekse druivenrassen
In Griekenland wordt al duizenden jaren wijn geproduceerd. Dionysos was zelfs de god van de wijn in de Griekse mythologie.
De filosofen Herodotus en Strabo hebben over wijn geschreven.
Lees Meer...
Het is zo goed als zeker dat de Grieken die zich in Marseille en Zuid-Italië vestigden hun kennis van de wijnbouw daar hebben geïntroduceerd. Welke invloed dit later direct of indirect op de Franse respectievelijk de Italiaanse wijnbouw heeft gehad, is niet of moeilijk te achterhalen.
Griekenland kent meer dan 300 inheemse druivenrassen zoals: Malagouziá, Assyrtiko, Xinomavro, Limnio, Mavrotragano, Mavroudi, en Moschofilero. Vanaf 1960 hebben ook internationale druivenrassen hun intrede gedaan. In Griekenland zijn er vandaag de dag diverse wijnstreken.
In vergelijking met landen als Frankrijk, Italië en Spanje is Griekenland wereldwijd nog altijd een minder populair wijnland, maar de wijnbouw in Griekenland heeft een revolutie ondergaan. De wijnproductie in Griekenland ligt momenteel rond de vijfhonderd miljoen liter per jaar. Tien procent van de wijn bestaat uit wijn met de V.Q.P.R.D.-Kwalificatie. (Vin de Qualité Produit de Région Determinée).
Bovenstaande tekst is afkomstig van Wikipedia, en hetzelfde geldt voor de foto hiernaast. In onze eigen Griekipedia hieronder vindt u een beknopte beschrijving van de belangrijkste Griekse druivenrassen.
Aidani
Agiorgitiko
Assyrtiko
Athiri
Bekari
Debina
Madilaria
Malavousia
Moschatto Rodou
Robola
Robola is een prachtig wit druivenras van het eiland van “Kapitein Corelli’s Mandoline”, Kefalonië. Dit ras groeit uitsluitend in het specifieke microklimaat van dit eiland. De toonaangevende smaakeigenschappen van deze wijn zijn: fijn bouquet met aroma’s van bloemen, citrusfruit en noten, aangename zuren en een lange frisse droge afdronk. De klassieke Robola van Kefalonië hoort bij onze best verkochte wijnen.