Beschrijving
Kreta, 1950: liefde tussen Tasoula en Kostas, die op een schaking uitloopt. Of is het andersom: schaking van Tasoula door Kostas, waar liefde en huwelijk van komt?
Hoe dan ook, de schaking loopt uit op een strijd tussen ‘schaker’ Kostas en de vader van het meisje, die zijn dochter terug wil. Een strijd op leven en dood tussen twee knappe, sterke mannen, waar heel Griekenland bij betrokken raakt – krijgswet, staat van beleg, bijna een nieuwe burgeroorlog, zelfs de premier en de aartsbisschop moeten zich ermee bemoeien.
Een strijd tussen liefde en macht, maar ook tussen twee leefwijzen: van het traditionele platteland, met zijn erecodes en ongeschreven wetten, tegenover de moderne samenleving met haar wetboeken en rechtbanken. Wel gaat die strijd bijna óver het hoofd van het meisje heen: de jonge Tasoula voelt zich tussen haar twee loyaliteiten gespleten tot op het bot en maakt uiteindelijk haar dramatische keuze – haar eigen keuze?
En dan is er de strijd tussen ‘wat er gebeurd is’ (de eigenlijke geschiedenis) en hoe men dat heeft waargenomen of zich herinnert (veel geschiedenissen over dezelfde geschiedenis). En uiteindelijk zelfs hoe men zich het gebeurde wil herinneren, want Stille, diepe wateren is ook een studie van het geheugen, van verdringing.
Een kroniek-roman heet dit boek: kroniek van de schaking als waar gebeurd verhaal, en romanvan een liefde die geen kans krijgt, van een ‘rouw-hartstocht’, van een strijd tussen twee mannen, twee mentaliteiten, twee lezingen, tussen liefde en macht, spreken en zwijgen, feiten en herinnering.
Na verschijning, in 2006, stond Stille,diepe wateren maandenlang in de Griekse toptienlijsten en kreeg het de lezersprijs van televisiezender Sky en het Grieks Centrum voor het Boek.
Rhea Galanaki (1947, Heraklion op Kreta, zelf ooit geschaakt) is ook de auteur van de roman Het leven van Ismaïl Ferik Pasja (in 1998 als nr. 14 in Grieks Proza verschenen).
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.