Pastitsio
Ingrediënten:
- 300 g pasta voor pastitsio
- 750 g gehakt
- 5 eieren (2 hele en 3 eigelen)
- 100 g feta kaas
- 100 g geraspt graviera
- 1 liter melk
- 100 g boter
- 100 g meel
- 2 uien fijngesneden
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 1 blokje runderbouillon
- 1 blik tomatensaus
- 2 soeplepels tomatenpuree
- 1 eetlepel suiker
- zout
- peper
- 1 glas rode wijn
- nootmuskaat
- kruiden (tijm of oregano of laurier)
- peterselie
Aan de slag
Bésameel saus: Verhit de boter met de bloem en meng goed totdat een beetje geroosterde bloem. Voeg de melk een beetje bij beetje toe en roer met een garde zodat het niet verstopt raakt. Wanneer het mengsel dikker begint te worden, moet je extra opletten dat de onderkant niet zwart begint te woorden. Zet het vuur uit en voeg de 3 dooiers toe. Tot slot voeg zout, peper, nootmuskaat en de graviera (op 2 eetlepels na die we aan het eind van het recept zullen gebruiken).
Pastitio pasta: kook de pasta 1-2 minuten minder dan de instructies van de fabrikant. Aangezien de pasta ook even in de oven moet zijn.
Gehakt: Doe de uien in een beetje olijfolie. Voeg na 3-4 minuten de knoflook toe en blijf sauteren op matig vuur. Voeg dan de schil toe en bak hem, leg dan de blokjes en het gehakt. Zift om te hakken. We blussen het af met de wijn. Daarna voeg tomatenpuree, suiker, zout en peper en de kruiden toe. Kook alles op een laag vuur totdat al het vocht volledig is verdamp. Voeg in gehakt vlees 1/4 tot 1/3 van de bésameel saus toe en meng goed.
Leg op de bodem van de pan (tapsi 25x 35 cm) de pasta en daar waar nodig gebruik je handen om de pasta de hele bodem goed te kunnen afdekken. Over de pasta voegen we voorzichtig een mengsel van 2 eieren, feta in stukjes, peper en zout. Vervolgens doen we het gehakt en daarboven op doen we de bésameel saus. Voeg tenslotte de resterende kaas over de beschamel saus en indien gewenst 2 kleine stukjes boter toe.
Bak in een voorverwarmde oven op 180-200 gedurende 40 minuten of totdat het een goede kleur krijgt.