Griekse druivenrassen

In Griekenland wordt al duizenden jaren wijn geproduceerd. Dionysos was zelfs de god van de wijn in de Griekse mythologie.

De filosofen Herodotus en Strabo hebben over wijn geschreven.

Lees Meer...

In 401-400 v.Chr. trokken Griekse legers onder leiding van Xenophon het land Nairi (nu Armenië) door en ze zagen huizen waar wijn in diepe putten werd bewaard in kleipotten “karases”.

Het is zo goed als zeker dat de Grieken die zich in Marseille en Zuid-Italië vestigden hun kennis van de wijnbouw daar hebben geïntroduceerd. Welke invloed dit later direct of indirect op de Franse respectievelijk de Italiaanse wijnbouw heeft gehad, is niet of moeilijk te achterhalen.

Griekenland kent meer dan 300 inheemse druivenrassen zoals: Malagouziá, Assyrtiko, Xinomavro, Limnio, Mavrotragano, Mavroudi, en Moschofilero. Vanaf 1960 hebben ook internationale druivenrassen hun intrede gedaan. In Griekenland zijn er vandaag de dag diverse wijnstreken.

In vergelijking met landen als Frankrijk, Italië en Spanje is Griekenland wereldwijd nog altijd een minder populair wijnland, maar de wijnbouw in Griekenland heeft een revolutie ondergaan. De wijnproductie in Griekenland ligt momenteel rond de vijfhonderd miljoen liter per jaar. Tien procent van de wijn bestaat uit wijn met de V.Q.P.R.D.-Kwalificatie. (Vin de Qualité Produit de Région Determinée).

 

Bovenstaande tekst is afkomstig van Wikipedia, en hetzelfde geldt voor de foto hiernaast. In onze eigen Griekipedia hieronder vindt u een beknopte beschrijving van de belangrijkste Griekse druivenrassen.

Aidani
Het witte druivenras Aidani groeit op de eilanden van de Egeische zee. De beste Aidani wordt geproduceerd in de vulkaangronden van het eiland Santorini. Santo wines, de boerencoöperatie van het eiland, levert onze wijnen waarin Aidani wordt verwerkt. Aidani is waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen in gebruik en wordt veelvuldig verwerkt als component bij andere wijnen, zoals bijvoorbeeld de overbekende Nykteri. De frisse aroma’s (jasmijn) en de body kenmerken dit ras.
Agiorgitiko
Agiorgitiko is hét koningsdruivenras voor rode wijnen alleen afkomstig uit het gebied Nemea, zuidwest van de stad Korinthe, Peloponessos. Het plateau van Nemea ligt tussen 250 – 700 meter hoogte. De historie van het maken van wijn in Nemea gaat tot 4.000 jaar terug. De naam Agiorgitiko komt van de kerk die bij het dorp staat “Agios Georgios” (= Saint George). De grond is kalkhoudend met veel steen. Agiorgitiko heeft mooie volle wijnen met aangename tannines en karakteristieke aroma’s. Wijnen van Agiorgitiko kunnen enkele jaren gerijpt worden. De betere exemplaren hebben 1 jaar houtligging en 1 jaar rijping op de fles. Onze wijnmakers uit dat gebied zijn Apostolos Lykos en Nikos Lavazanis.
Assyrtiko
De parel van de Egeische zee is de Assyrtiko. Het druivenras waarmee de fijnste Griekse witte wijnen worden gemaakt. Assyrtiko komt voor op de meeste eilanden van de Egeische zee. De beste Assyrtiko wordt geproduceerd in de vulkaangronden van het eiland Santorini. Santo wines, de boerencoöperatie van het eiland levert onze Assyrtiko wijnen. Het rijke aroma en de geuren van citrusvruchten hebben de boventoon bij het smaakpalet van deze druif, waarbij de frisheid van de Egeische zee ook duidelijk aanwezig is. Assyrtiko wordt jong gedronken. Wanneer een houtligging heeft plaatsgehad, kan het enkele jaren gerijpt worden.
Athiri
Athiri is na Assyrtiko het belangrijkste witte druivenras van de Egeïsche zee. Intense aroma’s van sinaasappelbloesem, wilde bloemen en een lange afdronk behoren tot zijn eigenschappen. Santorini en Rhodos maken de beste Athiri. Deze wijn komt zowel zelfstandig voor of als component van andere wijnen, bijvoorbeeld in onze Nykteri. In Rhodos wordt onze 10 jarige rosé Champagne van deze druif gemaakt.
Bekari
Bekari wordt verbouwd in Ipiros, in het noorden van Griekenland. Dit rode wijnras wordt net als Vlaxiko, als aanvulling op de smaakbalans in diverse wijnen gebruikt om de kleur en het aroma te verrijken.
Debina
Debina is een wit druivenras dat uitsluitend voorkomt op de vallei rondom het bergdorp Zitsa in de noordelijke provincie Ipiros, bij de stad Ioannina. De eigenschappen van de Debina wijnen zijn een mooie goudgele kleur met de geur van appels, fruitig, rond met volle droge smaak. De familie Glinavos, vader en 2 zoons, maken in hun prachtige monastiri (= klooster) in Zitsa onze Balthazar en Primus wijnen.
Madilaria
Madilaria is een rood druivenras dat voornamelijk voorkomt op het eiland Rhodos. Een van de eigenschappen van deze druif is dat ze hoge concentraties suikers kan ontwikkelen, zeker als ze laat in oktober wordt geplukt. Het is een robuuste druivensoort die zeer productief is. De druif wordt vaak gemengd met andere lokale rassen en dit geeft zeer toegankelijke wijnen. Mooie rode kleur, volle smaak van rood fruit, rozijnen en noten zijn de belangrijkste kenmerken. C.A.I.R. Rhodos maakt voor ons de geliefde rode dessertwijn Amandia en voegt een beetje Madilaria toe voor de roze kleur van onze rosé Champagne.
Malavousia
Malavousia is een van de oudste druivenrassen van Griekenland die jammer genoeg met uitsterven wordt bedreigd. Meestal verbouwd op Peloponessos en waarvan wij met veel moeite ieder jaar enkele dozen kunnen bemachtigen. Schitterende, volle aromatische wijnen die veel naar de eigenschappen van de Chardonnay neigen. De wijnmakers Giorgos Palivos uit Nemea en Vasilis Tsibidis uit Monemvasia zijn de leveranciers van deze uitstekende wijnen met maar beperkt aanbod.
Moschatto Rodou
Moschatto Rodou is het bekende witte druivenras dat op het microklimaat van Rhodos prachtige druiven voortbrengt voor het maken van dessertwijnen. Mooie lichte kleur, rijk bouquet met aroma’s van bloemen, honing, caramel en fruit en een fijne afdronk zijn de belangrijkste eigenschappen van deze druif. C.A.I.R. Rhodos is de producent van onze Muscat de Rhodes.
Robola

Robola is een prachtig wit druivenras van het eiland van “Kapitein Corelli’s Mandoline”, Kefalonië. Dit ras groeit uitsluitend in het specifieke microklimaat van dit eiland. De toonaangevende smaakeigenschappen van deze wijn zijn: fijn bouquet met aroma’s van bloemen, citrusfruit en noten, aangename zuren en een lange frisse droge afdronk. De klassieke Robola van Kefalonië hoort bij onze best verkochte wijnen.

Roditis
Roditis is een witte druivenras dat overal in Griekenland voorkomt. Dit ras is het meest verbouwde in Griekenland. In elke Griekse boerenwijn, bij elk dorp is Roditis te vinden als onderdeel van de wijn. Het is een sterk ras met veel tannines, maar wanneer de wijnmaker de techniek beheerst kan hij er heerlijke frisse wijnen van maken.
Savatiano
Wit druivenras dat overal in Griekenland voorkomt en in heel veel wijnen gebruikt wordt. Savatiano is ook het druivenras waar de overbekende Retsina van wordt gemaakt.
Vlaxiko
Een rood druivenras uit het noorden van Griekenland dat zijn geschiedenis ver terug in het verleden heeft. Tegenwoordig wordt dit ras weinig verbouwd. Deze druif komt voornamelijk als aanvulling op de smaakbalans van diverse wijnen, zoals onze Kokkino Veloudo waar Vlaxiko zorgt voor de mooie kleur en waar ze de volle smaak aan te danken heeft.
Xinomavro
Na de Agiorgitiko is de Xinomavro het meest voorkomende en gedronken druivenras uit Griekenland. Zijn groeigebied ligt voornamelijk in Naoussa in de provincie Macedonië, het land van Alexander de Grote en zijn vader koning Filippos, die zeker aan de ontwikkeling van de wijncultuur in dat gebied hebben bijgedragen. Dit ras geeft mooie, lichtrode tanninehoudende wijnen die lang gerijpt kunnen worden. Wanneer dat op hout gebeurt, resulteert dat in prachtige zachte wijnen. Enige voorbeelden hiervan zijn Naoussa Grand Reserve, Entexnos, Damaskinos. Onze wijnmaker uit de streek is de boerencoöperatie Vaeni.